středa 8. srpna 2012

Turecká kuchyně II

čerstvě odšťavené ovoce

Kuřecí kebap a ayran- to je opravdový Istanbul

Kumpir  stánek

Kumpir zblízka: pečená obří (tak 25 cm na délku) brambora na uhlících. Ještě horkou ji podélně rozříznou a vnitřek jakoby vydlabou, ale nechají uvnitř poté přidají nastrouhaný sýr a máslo, obojí se krásně rozpustí a během toho to vše rozmíchají do hladka. Pak už jen ukazujete, co všechno chcete dát navrch.
Jako bonus: když to zvládnete celé spořádat a stále se necítíte nasyceni, dostanete druhý zdarma.
Lokum, turecký vynález v reakci na nespokojenost s tvrdými bonbony zde začal jistý domorodec vyrábět rahat Lokum: jemné sousto. Je to taková průsvitná rosolovitá cukrovinka, nasáklá sladkým sirupem.



Opravdová dobrota, prodávají to na každém rohu. Grilované slávky s takovou kořeněnou rýžovou směsí, podávané s citronem. 
Mušle se používá rovnou jako lžíce.
Tohle byla nejlepší wafle v mým životě, opět wafli vyrobí před vašima očima a pak si jen poroučíte, na co všechno máte chuť..já si dala: pistáciovou, vanilkovou a čokoládovou čokoládu/ krém, pak jahody, banány a kiwi a navrch ještě oříšky a nšjaký další sypání..

Rybí sendvič


Další místní cukrovinky, s tím rozdílem, že tyto nejsou tak slizké, ale naopak jsou opravdu dobré :-)

Ramazam chléb

Baklava, národní dortík.

Turecká koska, přikusuje se ke kávě.












1 komentář: